donderdag 27 juni - Fattoria La Vialla

Voor vandaag hebben we op aanraden van Inge en André een lunch met rondleiding besproken op de Fattoria La Vialle. De rondleiding begint om 11:30 en het is ongeveer 45 minuten rijden vanuit Lucignano, dus we staan wat eerder op dan de afgelopen dagen.


Typisch Toscaans landschap

Om elf uur arriveren we bij de Fattoria waar we eerst een kopje koffie drinken voor de rondleiding begint. Er zijn diverse gidsen zodat we kunnen kiezen uit een Engelse, Duitse of Vlaamse rondleiding.

  
  
Fattoria La vialla winkel


Er zijn alleen maar Nederlanders die mee willen dus alleen de Vlaamse dame heeft een grote groep en de andere gidsen hebben helaas niets te doen. We krijgen de geschiedenis van de 35 jaar oude Fattoria te horen en hoe het bedrijf volledig biologisch draait. Ze hebben schapen voor de pecorino kaas, een olijfboomgaard voor de olijfolie die ze zelf persen en bottelen en een wijngaard en wijnkelders om hun eigen wijn te maken, zelfs een kleine molen om zelf meel te maken voor de pasta, het brood en de koekjes. Ze wekken zelfs hun eigen stroom op met zonne-energie en verwerken het afval van de boerderij weer tot compost, niets gaat verloren.
              
Fattoria La Vialla bakkerij
                                         
Fattoria La Vialla wijnkelder
























Na de rondleiding gaan we naar het hogerop gelegen restaurant waar onder een grote oude olijfboom een lange tafel is gedekt voor ongeveer twintig mensen, het ziet eruit als een Bertolli reclame. We krijgen eerst diverse bruisende wijnen te proeven en mogen snoepen van een grote verscheidenheid aan lekkernijen die op de boerderij gemaakt zijn, er staan diverse schalen met pecorino kaas en Toscaanse worst, olijven, gedroogde tomaatjes en nog veel meer. En dan is de lunch nog niet eens begonnen!


De lunch duurt drie uur waarbij we op geheel Italiaanse wijze eerst een Antipasti krijgen, daarna een Primi Piatti, vervolgens een Secundi Piatti en dan nog een dessert en koffie toe.
Even vertaald is dat eerst wat stukjes brood met diverse pesto’s, stukje omelet en kikkererwten pastei, daarna een spaghetti schotel met kaas, vervolgens een stuk schapenvlees met gebakken aardappelen en salade. Als dessert zijn er een assortiment koekjes en hardgebakken stukjes pittenbrood die gedoopt moeten worden in een diverse soorten likeur die ze uiteraard ook zelf gemaakt hebben, daarbij wordt koffie geserveerd en het geheel wordt afgesloten met een Grappa. Bij alle gangen worden diverse wijnen geschonken, dit om natuurlijk ook allemaal even te proeven.




Kortom een bijzondere ervaring, heel gezellig en erg lekker. Vanzelfsprekend lopen we nog even naar het winkeltje en gaan ook deze keer weer met een bol buikje naar huis.
Op de terugweg rijden we nog even langs de supermarkt van Arezzo om wat brood te kopen voor vanavond want warm eten is echt niet meer nodig, tenminste als we weer honger mogen krijgen. Het weer heeft lekker meegezeten, het was zo’n 26°C en ondanks de dreigende wolkjes blijft het de hele middag droog, pas als we rond zes uur thuis komen vallen de eerste druppels. Weer in totaal zeven druppels, nog net geen verregende vakantie.

In de verte onweert het wel maar de temperatuur is nog steeds aangenaam dus we blijven lekker op het terras zitten met een kopje koffie. Intussen zetten we het rek met de net gewassen kleren toch maar binnen voor de zekerheid, nou dat is nog geen minuut te vroeg want het begint ineens te stortregenen, we kunnen nog net de stoelkussens binnenleggen voor het hele terras nat regent.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten