Voor vandaag hebben we op aanraden van Inge en André een
lunch met rondleiding besproken op de Fattoria La Vialle. De rondleiding begint
om 11:30 en het is ongeveer 45 minuten rijden vanuit Lucignano, dus we staan
wat eerder op dan de afgelopen dagen.
Typisch Toscaans landschap |
Om elf uur arriveren we bij de Fattoria waar we eerst een
kopje koffie drinken voor de rondleiding begint. Er zijn diverse gidsen zodat
we kunnen kiezen uit een Engelse, Duitse of Vlaamse rondleiding.
Fattoria La vialla winkel |
Er zijn alleen maar Nederlanders die mee willen dus alleen
de Vlaamse dame heeft een grote groep en de andere gidsen hebben helaas niets
te doen. We krijgen de geschiedenis van de 35 jaar oude Fattoria te horen en
hoe het bedrijf volledig biologisch draait. Ze hebben schapen voor de pecorino
kaas, een olijfboomgaard voor de olijfolie die ze zelf persen en bottelen en
een wijngaard en wijnkelders om hun eigen wijn te maken, zelfs een kleine molen
om zelf meel te maken voor de pasta, het brood en de koekjes. Ze wekken zelfs
hun eigen stroom op met zonne-energie en verwerken het afval van de boerderij
weer tot compost, niets gaat verloren.
Fattoria La Vialla bakkerij |
Na de rondleiding gaan we naar het hogerop gelegen restaurant waar onder een grote oude olijfboom een lange tafel is gedekt voor ongeveer twintig mensen, het ziet eruit als een Bertolli reclame. We krijgen eerst diverse bruisende wijnen te proeven en mogen snoepen van een grote verscheidenheid aan lekkernijen die op de boerderij gemaakt zijn, er staan diverse schalen met pecorino kaas en Toscaanse worst, olijven, gedroogde tomaatjes en nog veel meer. En dan is de lunch nog niet eens begonnen!
De lunch duurt drie uur waarbij we op geheel Italiaanse
wijze eerst een Antipasti krijgen, daarna een Primi Piatti, vervolgens een
Secundi Piatti en dan nog een dessert en koffie toe.
Even vertaald is dat eerst wat stukjes brood met diverse
pesto’s, stukje omelet en kikkererwten pastei, daarna een spaghetti schotel met
kaas, vervolgens een stuk schapenvlees met gebakken aardappelen en salade. Als
dessert zijn er een assortiment koekjes en hardgebakken stukjes pittenbrood die
gedoopt moeten worden in een diverse soorten likeur die ze uiteraard ook zelf
gemaakt hebben, daarbij wordt koffie geserveerd en het geheel wordt afgesloten
met een Grappa. Bij alle gangen worden diverse wijnen geschonken, dit om
natuurlijk ook allemaal even te proeven.
Kortom een bijzondere ervaring, heel gezellig en erg lekker.
Vanzelfsprekend lopen we nog even naar het winkeltje en gaan ook deze keer weer
met een bol buikje naar huis.
Op de terugweg rijden we nog even langs de supermarkt van
Arezzo om wat brood te kopen voor vanavond want warm eten is echt niet meer
nodig, tenminste als we weer honger mogen krijgen. Het weer heeft lekker
meegezeten, het was zo’n 26°C
en ondanks de dreigende wolkjes blijft het de hele middag droog, pas als we
rond zes uur thuis komen vallen de eerste druppels. Weer in totaal zeven
druppels, nog net geen verregende vakantie.
In de verte onweert het wel maar de temperatuur is nog
steeds aangenaam dus we blijven lekker op het terras zitten met een kopje
koffie. Intussen zetten we het rek met de net gewassen kleren toch maar binnen
voor de zekerheid, nou dat is nog geen minuut te vroeg want het begint ineens
te stortregenen, we kunnen nog net de stoelkussens binnenleggen voor het hele
terras nat regent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten